Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Posted by Picasaκαζαν ντιμπι στην Χαλκηδονα! (Kadikoy)

Το καζάν ντιπί προέρχεται από ένα άλλο γλυκό, το ταού κιοκτσού που γινόταν με κοτόπουλο. Έπαιρναν λοιπόν αυτό που έμενε στην κατσαρόλα από το ταού κιοκτσού (με τα απομεινάρια από το κοτόπουλο) και έριχναν από πάνω την κρέμα του καζάν ντιπί.

Kazan dibi (καζάν ντιπί) = ο πάτος του καζανιού. Ένα δημοφιλές γλυκό, με καταγωγή από την Ανατολία.

ΥΛΙΚΑ
- Πέντε (5) κούπες φρέσκο γάλα, με πλήρη λιπαρά
- Δύο (2) κούπες ζάχαρη
- Μία (1) κουταλιά βούτυρο, ανάλογα τι προτίμηση έχετε σε άρωμα και γεύση (πρόβειο, αγελαδινό κ.λπ.)
- Μία (1) κούπα αλεύρι μαλακό
- Δύο (2) κουταλιές καλαμποκίσιο αλεύρι (corn flour)
- Έξι με εφτά (6-7) βανίλιες
- Κανέλλα

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βουτυρώνουμε ένα μικρό αντικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με δύο-τρία (2-3) κουταλάκια ζάχαρη. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και έπειτα το βγάζουμε από τον φούρνο.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκίσιο αλεύρι και το γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για οκτώ με δέκα (8-10) λεπτά, προσέχοντας να μην κολλήσει, γι αυτό το ανακατεύουμε συνέχεια με απαλές κινήσεις (το μείγμα είναι ευαίσθητο).

Περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για ένα λεπτό (1΄), το πολύ, σε χαμηλή φωτιά.

Το βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και ξανά ανακατεύουμε απαλά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο για είκοσι λεπτά (20΄), το πολύ. Αν θέλετε η γεύση να είναι λιγότερο «καμένη», ψήνετε λιγότερο. Αν θέλετε η γεύση να είναι έντονα «καμένη», ψήνετε περισσότερο.

Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το τοποθετούμε με το σκεύος σε άλλο σφαιρικό σκεύος (μπολ) με κρύο νερό και το αφήνουμε για δέκα λεπτά (10΄) περίπου. Τέλος, και αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεκτικά το καζάν ντιπί από το σκεύος και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

1 σχόλιο:

Dimitris K. είπε...

καζα ντιμπι στην Χαλκηδονα! (Kadikoy)